Suoraan sisältöön
Gottlundin tupa ja runoniitty

Gottlundin tupa ja runoniitty

Yhteystiedot

+358 400 136 176

johanna.kuusisto@juva.fi

Osoite

Lukkarintie 1, 51900 Juva

Katso sijainti kartalla

Avoinna

Kesäkauden

Lönnrothin aikalaisen, juvalaisen kansanrunouden- ja perinteenkerääjän C.A. Gottlundin museoitu tuparakennus.

1800-luvun alusta peräisin oleva tupa on ainoana jäljellä Juvan vanhan pappilan rakennuksista. Juvan silloisen kirkkoherran Mattias Gottlundin poika, opiskelija Kaarle Akseli Gottlund (1796-1875) laulatti perimätiedon mukaan täällä juvalaisia. Hän keräsi merkittävän määrän runoja ja muuta kansanperinnettä vuosina 1815-16. Gottlund teki myös tutkimusmatkoja Ruotsin metsäsuomalaisten asuinsijoille. Gottlundin Juvalta keräämiin runoihin voi tutustua esimerkiksi Suomalaisen kirjallisuuden seuran SKVR tietokannassa. 

Tuvassa on ennen ollut ainakin eteinen, joka on myöhemmin purettu. Uuni on selvästi uudempi. Tuvan edessä on juvalaisten runonlaulajien muistokivi vuodelta 1985. Ympäristö on entistä isonpappilan puutarhaa.

Gottlundin tuvan ympäristöön on mahdollista tutustua kautta vuoden. Tupa on avoinna yleisölle kahden viikon ajan kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin siellä järjestetään monia kulttuuritapahtumia, kuten runonlausunta- ja yhteislaulutilaisuuksia. 

Gottlundin tupa ja runoniitty kesällä 2020

Tänä kesänä Gottlundin tuvalla tapahtuu. Tupa on avoinna 30.6.-3.7. ja 7.7.-10.7. ti-pe ja lauantaina 11.7. klo 11-15. Juhannuksen jälkeen avattava runoniitty johdattaa kulkijan runojen viitoittamalle polulle Gottlundin tuvan kauniilla niityllä ja tuvan ympäristössä. Esillä on aiempien vuosien Gottlund-runokilpailuiden antia.

Gottlund-viikolla tuvalla nautitaan piknik-konsertista keskiviikkona 1.7. klo 14 alkaen. Konsertissa esiintyy ja laulattaa Katja Suomalainen, kestityksestä vastaa Maa- ja kotitalousnaiset. 

Lauantaina 4.7. Gottlundin tuvan pihamaalla järjestetään Gottlund-runokilpailun tuomarin, kirjailija ja runoilija Heli Slungan vetämä kirjoittajapaja. Sateen sattuessa kirjoittajapaja järjestetään Toenperän Juvan kirjastossa.