Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen torstaina 7.10. antaman ohjeen mukaisesti Modernan Spikevax-koronarokotetta ei anneta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille. Ohje otetaan Essoten rokotuksissa käyttöön välittömästi.
  • 08.10.2021
  • Asuminen ja ympäristö, Kasvatus ja koulutus, Työ ja yrittäminen, Sosiaali- ja terveyspalvelut, Juvan kunta

Essoten tiedote 7.10.2021: Modernan koronarokotteen käyttöön muutoksia

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen torstaina 7.10. antaman ohjeen mukaisesti Modernan Spikevax-koronarokotetta ei anneta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille. Ohje otetaan Essoten rokotuksissa käyttöön välittömästi.

– THL:n ohje perustuu varovaisuusperiaatteeseen. Pohjoismaisessa seurantatutkimuksessa on ilmennyt, että Modernan rokotteen saaneilla miehillä on ilmennyt suhteellisesti enemmän sydänlihastulehduksia. Ylipäätään sydänlihastulehdukset ovat harvinaisia, niin rokotetuilla kuin rokottamattomilla, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

THL on kertonut, että Modernan rokotteen käyttöä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana.

– Tässä tilanteessa Modernan rokotteen ensimmäisenä annoksena saaneille alle 30-vuotiaille miehille annetaan toisena annoksena toistaiseksi Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, Gärdström jatkaa.

THL suosittelee myös, että kolmansia koronarokoteannoksia ei annettaisi toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille, elleivät he ole vahvasti immuunipuutteisia. Tällöin suositus koskee lähinnä sote-henkilöstön alle 30-vuotiaita miehiä, sillä kolmatta annosta ei jaeta laajasti.

Koronan ilmaantuvuus Etelä-Savossa on säilynyt melko tasaisena viime viikkoina. Essoten alueella todettiin viime viikolla 20 tartuntaa. Tällä viikolla on todettu 12 tartuntaa.

– Valtakunnallisesti sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on ollut kasvussa, mutta Essotella ei ole tällä hetkellä yhtään potilasta osastohoidossa. Kasvomaski on tehokas tartuntojen ehkäisijä, ja sen omaehtoista käyttöä suosittelen edelleen, vaikka valtakunnallisia rajoituksia onkin purettu, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Koronarokotukset Essotessa: www.essote.fi/koronarokotus/

Lisätiedot:

Santeri Seppälä
Terveyspalvelujen johtaja
santeri.seppala@essote.fi 
040 359 6934

Hans Gärdström
Pandemiapäällikkö
hans.gardstrom@essote.fi
044 7944 000

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Porrassalmenkatu 35-37, 50100 Mikkeli
www.essote.fi

Lisää ajankohtaista asiaa Juvalta