Valtakunnallisen Gottlund-runokilpailun teema on tänä vuonna ”raja”. Runokilpailuun voi osallistua 19.2.–30.4.2024 välisenä aikana.
  • 19.02.2024
  • Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Gottlund-runokilpailu 2024 avattu – teemana ”raja” ja päätuomarina runoilija Veera Milja

Valtakunnallisen Gottlund-runokilpailun teema on tänä vuonna ”raja”. Runokilpailuun voi osallistua 19.2.–30.4.2024 välisenä aikana.

Vierailevana päätuomarina toimii Veera Milja, joka julkaisi vuonna 2022 esikoisteoksensa, runokirjan Supersalanen tyttöpäiväkirja. Hän voitti samana vuonna Kalevi Jäntin säätiön myöntämän kirjallisuuspalkinnon. Heinävedellä asuva Veera Milja on myös lavarunouden esittäjä ja kouluttaja.

Gottlund-kilpailu on perustettu Kaarle Akseli Gottlundin (1796–1875) elämäntyön muistamiseksi. Vuosittain vaihtuva teema valitaan Gottlundin elämästä ja julkaisuista.

Runokilpailun teema julkistettiin 19.2. Juvan Kulttuurigaalassa.

Raja-teemalla halutaan huomioida viime elokuussa vietettyä Ruotsin ja Novgorodin välille solmitun Pähkinäsaaren rauhan 700-vuotispäivää sekä kannustaa runokilpailun osanottajia pohtimaan raja-teemaa nykyisessä maailmantilanteessa.

Kirjoittajia haastetaan myös pohtimaan rajan merkitystä ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja elämän eri tilanteissa. Miten rajoja luodaan, siirretään tai puretaan?

Omien rajojen asettaminen on ollut esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa viime vuosina muun muassa Me Too -liikkeen ansiosta.

Carl Axel Gottlund itse oli laaja-alaisesti, jopa rajattomasti, maailmasta ja elämästä kiinnostunut. Gottlund keräsi ja tutki kiviä, hyönteisiä, kasveja, runoja ja kansanperinnettä. Hän soitti viulua ja huilua, ja merkitsi talteen viitisenkymmentä juvalaista kansansävelmää. Suomen kirjakieltä kehitettäessä hän muiden suomenmielisten mukana loi myös uusia sanoja suomen kieleen. Hänen kehittämiään sanoja ovat muiden muassa kansalainen, kirjasto ja suomentaa.

Sen lisäksi, että Gottlund oli aktiivinen monella elämänalalla, liikkui hän myös vaivattomasti sosiaalisesti eri tasoilla: hänellä oli yhteyksiä kaiken säätyisiin ihmisiin, mikä ei ollut tavallista 1800-luvun Suomessa. Gottlund oli rajojen ylittäjä ja monipuolinen uudistaja.

Gottlund-runokilpailua järjestää vapaamuotoinen työryhmä yhteistyössä Juvan kulttuuripalveluiden ja Juvan kirjaston kanssa. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut yli sata kirjoittajaa.

Gottlund-runokilpailun kilpailuaika on 19.2.–30.4.2024. Kilpailuun voi osallistua kukin kirjoittaja yhdellä runolla.

Runokilpailu järjestetään tänä vuonna 11. kertaa.

Voittajat julkistetaan yleisötilaisuudessa Juvalla 5.7.2024.

Lisätietoja kilpailusta

Johanna Kuusisto
puh. 0400 136 176
johanna.kuusisto@juva.fi

Juvan kulttuurisivut: www.juvankulttuurisivut.fi

Kilpailun Facebook-sivu: www.facebook.com/gottlundrunokilpailu