Etelä-Savossa on todettu ensimmäiset influenssatapaukset. Influenssakaudesta odotetaan vaikeampaa kuin vuosi sitten ja lisäksi liikkeellä on muitakin virussairauksia verrattain paljon.
  • 01.12.2021
  • Asuminen ja ympäristö, Kasvatus ja koulutus, Työ ja yrittäminen, Sosiaali- ja terveyspalvelut, Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Essoten tiedote 30.11.2021: Influenssa on saavuttanut Etelä-Savon - rokotteita vielä jäljellä

Etelä-Savossa on todettu ensimmäiset influenssatapaukset. Influenssakaudesta odotetaan vaikeampaa kuin vuosi sitten ja lisäksi liikkeellä on muitakin virussairauksia verrattain paljon.

– Tilanne on näkynyt  päivystyksessämme, erityisesti lapsilla on nyt runsaasti hengitystietulehdusoireita. Kausi-influenssan lisäksi liikkeellä on RS-virusta, rinovirusta, bocavirusta ja parainfluenssavirusta, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Virukset aiheuttavat eri asteisia hengitystieinfektioita ja kuumetta. Kausi-influenssan oireet voivat olla kovemmat ja pitkäkestoisemmat. Influenssan jälkitaudit ovat myös mahdollisia. RS-virus voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan taudinkuvan imeväisikäisillä, pikkulapsilla ja ikäihmisillä.

– Kausi-influenssaa vastaan voi rokottautua, ja suosittelen sitä ainakin kaikille niille, jotka kuuluvat maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin. Vielä ehtii, sillä meillä on rokotteita vielä jäljellä, Gärdström muistuttaa.

Essoten neuvolat rokottavat alle 7-vuotiaita, joille on saatavilla myös nenäsumutteena annettavaa influenssarokotetta. Toinen iso kohderyhmä on yli 65-vuotiaat. Myös raskaana olevat, sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, varusmies- tai asepalveluksen aloittavat ja sote-huollon henkilöstö ovat maksuttoman influenssarokotteen piirissä.

Essoten perusterveydenhuollon alueella on tänä syksynä annettu jo noin 21 tuhatta influenssarokotetta. Määrä ylitti juuri viime vuonna annettujen rokotteiden määrän.

– Viime vuonnahan influenssarokote loppui meiltä hieman kesken. Nyt saatavilla oleva määrä on hieman suurempi. Kiitos kaikille, jotka ovat influenssarokotteensa jo hakeneet, Gärdström kiittelee.

Essoten influenssarokotuspäivät jatkuvat vielä parisen viikkoa. 15.12. jälkeen influenssarokotuksia saa vielä muiden vastaanottokäyntien yhteydessä. Kaikilla Essoten hyvinvointikeskuksilla ja -asemilla on ajanvarauksella toimiva influenssarokotuspiste.

MAKSUTTOMAN INFLUENSSAROKOTTEEN KOHDERYHMÄT

  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset (yli 6 kk)
  • Raskaana olevat
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, kuvaukset THL:n sivuilla
  • Varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

INFLUENSSAROKOTUSTEN AJANVARAUS JA LISÄTIETOA: https://www.essote.fi/influenssa/

AJANVARAUKSETTOMIA WALK IN -INFLUENSSAROKOTUKSIA:

  • Mikkeli, keskussairaala TO 2.12. klo 9–15
  • Suomenniemi, Metsätähti KE 8.12. klo 12–16

KORONAROKOTUKSET

Koronarokotukset jatkuvat Essotessa normaalisti influenssarokotuksista riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille maksutta. Tällä hetkellä Etelä-Savon yli 12-vuotiaasta väestöstä 90,4 % on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 86,2 % toisen annoksen. Kolmatta koronarokoteannosta jaetaan vain rajatusti. Lisätietoa koronarokotuksista: https://www.essote.fi/koronarokotus/

LISÄTIEDOT:
Hans Gärdström
Ylilääkäri
hans.gardstrom@essote.fi
044 7944 000

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Porrassalmenkatu 35-37, 50100 Mikkeli
www.essote.fi

Kuvassa: sairaanhoitaja Mikaela Könönen
Kuvaaja: Jussi Salminen (Essote)

Lisää ajankohtaista asiaa Juvalta