Famifarm on kiinnostava työpaikka Juvalla – Kerrosviljelylaitoksen innovatiivisessa ympäristössä viihtyvät niin työntekijät kuin kasvitkin
Juvan yrityskenttä on laaja ja monipuolinen. Yksi kiinnostavimmista esimerkeistä on Famifarm, joka kasvattaa Järvikylä-brändin salaatteja Juvan kerrosviljelylaitoksessa. Famifarm on houkutteleva työpaikka Juvalla, sillä se yhdistää huipputeknologian, puhtaan kotimaisen ruoantuotannon ja mukavan työyhteisön.
Joroislaisen Famifarmin vuonna 2023 Juvalle perustama kerrosviljelylaitos on suurin koko Suomessa – ja kokoluokassaan harvinaisuus Euroopassakin.
– Kerrosviljely on maailmalla vielä melko uutta, kertoo yksikön päällikkö Ari Honkanen.
Famifarmin Juvan laitoksella viljellään Järvikylä-brändin tuotteita: valmiiksi leikattuja salaattisekoituksia sekä salaattirucolaa. Suurin volyymi on jääsalaatilla, sillä sitä menee lähes kaikkiin sekoituksiin.
Koneet hoitavat kasvit, ihmiset hoitavat koneet
Famifarmin 2500 neliömetrin kokoinen kasvatusala toimii entisissä Salicon tiloissa. Kun kiinteistö vapautui, tähdet olivat kohdallaan: valmiiksi sopivankokoiset tilat remontoitiin täysin, ja nyt halli kätkee sisäänsä neljä erillistä tuotantotilaa kylvöstä kasvatustiloihin ja pakkaamoon.
Laitos on pitkälti automatisoitu. Koneet kylvävät, istuttavat, leikkaavat ja pakkaavat, kun taas ihmiset valvovat laatua ja käyttävät koneita.
– Koneet tekevät suurimman osan fyysisestä työstä, ihmiset tekevät ajattelutyön. Robottinosturit siirtävät kasvilavoja, eikä mitään tarvitse nostella käsin, Honkanen kertoo.
Famifarmilla tuotekehitys on jatkuvaa. Tavoitteena on hyödyntää nykyisiä tiloja mahdollisimman tehokkaasti – tai tarvittaessa laajentaa toimintaa, jolloin laitos tarjoaa myös uusia työpaikkoja Juvalla.

Kestävää ruoantuotantoa ja energiatehokasta viljelyä
Juvan kerrosviljelylaitoksessa kasvit kasvavat viidessä, ja taimina peräti kahdeksassa kerroksessa päällekkäin, mikä säästää tilaa ja vettä. Vesi kierrätetään suljetussa järjestelmässä: ylimääräinen kasteluvesi suodatetaan ja käytetään uudelleen, ja ilmankuivaimet keräävät kasvien haihduttaman kosteuden takaisin käyttöön.
– Käytämme vain murto-osan vettä verrattuna peltoviljelyyn – ja paljon vähemmän kuin kasvihuoneviljelyssä, Ari Honkanen kertoo.
Kerrosviljely ja automatiikka mahdollistavat täydellisesti hallitut olosuhteet – pakkanen tai helle eivät vaikuta tuotantoon. Kasvatusalueiden lämpötila vaihtelee 21–25 asteen välillä, ja valaistus on säädetty kasvin kunkin kasvuvaiheen mukaan. Laitos on myös energiatehokas: sen oma aurinkovoimala tuottaa suuren osan tarvittavasta sähköstä, ja led-valot lämmittävät tilan ilman erillistä lämmitystä.
Myös valaistus toimii automatiikalla siten, että kasvit saavat optimaalisen ajan valoa ja lepoa.
– Valot on sähkönkulutuksen ja virtapiikkien tasaamiseksi säädetty niin, että osa kasveista elää päivää ja osa samaan aikaan yötä, Honkanen selvittää.
Salaatin kierto kylvöstä pussitukseen kestää noin 24 vuorokautta. Missään vaiheessa kasveihin ei kosketa käsin. Olosuhteet ovat hyvin tarkasti säädellyt: Mitään ei saa päästä ulkoilmasta kasveihin, joten viljelylaitoksen ilma on suodatettu, työntekijöillä on aina työvaatteet erikseen ja vierailijat pukeutuvat päästä varpaisiin suojapukuun. Kasvatuslaitokseen syötetään jatkuvasti hiilidioksidia, sillä kasvit toimivat hiilinieluina ja käyttävät hiilidioksidia enemmän kuin sitä on luonnollisesti saatavilla.

Hyvä sijainti madaltaa kuljetuskustannuksia
Famifarm päätyi Juvalle ennen kaikkea sijainnin vuoksi. Tuotteet lähtevät Juvalta pussitettuna Joroisiin, jossa sijaitsee jakeluvarasto. Päivittäin liikkuu 10–25 lavaa valmista tuotetta, ja jokaisella lavalla on 80 laatikollista salaatteja.
– Juva on lähellä Joroisia ja logistisesti erinomainen paikka. Vitostietä pitkin kuljetukset sujuvat helposti, ja näin ollen kuljetuskustannukset pysyvät maltillisina, Honkanen sanoo.
Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa on tärkeä osa toimintaa. Juvalaiset toimijat vastaavat esimerkiksi siivouksesta ja osasta materiaalien jatkojalostusta.
– Meidät otettiin Juvalle todella hyvin vastaan. Kiinteistön omistajanvaihdos ja yhteistyö kunnan kanssa sujuivat helposti, ja työvoimatoimi on ollut apuna rekrytoinneissa, Honkanen kiittelee.

Vastuullinen työpaikka Juvalla
Juvan laitos työllistää 12 kokoaikaista työntekijää sekä tarpeen mukaan osa-aikaisia työntekijöitä. Työntekijöiden tehtävät vaihtelevat päivittäin, jotta työ pysyy mielekkäänä ja ergonomisena. Viikonloput ovat vapaita, ja vain pakkaamossa tehdään päivävuoron lisäksi myös iltavuoroa.
Famifarm tarjoaa erityisesti tuotantopiikkien ja lomakausien aikana myös uusia työpaikkoja Juvalla, vaikka varsinaista sesonkivaihtelua kerrosviljelyssä ei ole.
Honkanen kiittelee sitä, että Juvalta on löytynyt hyvin työntekijöitä Famifarmille. Myös Honkaselle Juvan kerrosviljelylaitos on mieluinen työpaikka.
– Tekniikka on uutta ja mielenkiintoista, ja jatkuvasti saa oppia uutta. Meillä on mukavan kokoinen porukka – kaikki mahtuvat samaan kahvihuoneeseen, eikä yksinkään tarvitse olla.
Famifarmin kerrosviljelylaitos yhdistää huipputeknologian, kestävän ruoantuotannon ja osaavat ihmiset. Siksi se on vastuullinen ja kiinnostava työpaikka Juvalla – Etelä-Savon sydämessä.
Teksti ja kuvat: Murumedia / Mari-Anna Rossi
Tämä asukastarina on toteutettu Joutuin, juurruin ja juutuin Juvalle -hankkeessa.




