Suoraan sisältöön

Näin kasvatat kuntoasi

Täältä löydät vinkkejä terveyttä edistävään liikuntaan. Katso vasemmalta navigoinnista liikuntavinkkejä lajeittain.

Liikunnan ydin

Liikunta on omasta terveydestä ja toimintakyvystä huolehtimista. Liikunnan terveysvaikutukset ovat laajasti tutkitut ja todistetut. 

Harjoitus tekee ihmisen hetkellisesti heikommaksi, sillä ihminen väsyy harjoituksen seurauksena. Palautuessaan rasituksesta keho korjaa itsestään vahvemman ja kestävämmän kohtaamaan rasitusta uudelleen. Tätä kutsutaan superkompensaatioksi. 

Vain säännöllisellä liikuntaharjoittelulla on terveysvaikutuksia, sillä kunto joko kasvaa tai laskee jatkuvasti.

Nousujohteisuus on avain kehitykseen

Nousujohteisella harjoittelulla tarkoitetaan sitä, että pyrit järjestelmällisesti harjoittelemaan enemmän/intensiivisemmin/laadukkaammin. Tarkoituksena on siis voittaa oma aiempi suorituksesi. Tämä varmistaa sen, että kehityt liikunnan avulla.

Harjoittelua kannattaa rytmittää pitämällä välillä lepopäivän/lepopäiviä (esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa). Harjoittelua voi rytmittää myös isommassa mittakaavassa kuukausi ja vuositasolla. Esimerkiksi voit jakaa harjoittelusi neljän viikon jaksoihin eli mesosykleihin (mesosyklin voi olla myös pidempi tai lyhempi), jolloin kuormitusta nostetaan kolmen viikon ajan ja neljäs viikko on kevyempi viikko. Uusi mesosykli alkaa aina edellisen syklin viikon 2 tasolta. Näin pidät huolta nousujohteisuudesta ja ennaltaehkäiset ylirasitusta harjoitellessasi ahkerasti. 

Ryhti

Ryhdikkyys on tärkeä tuki- ja liikuntaelin vaivojen ennaltaehkäisijä. Istuminen on yksi suurimmista ryhtiin vaikuttavista tekijöistä. Vältä pitkiä istumajaksoja ja tauota istumista.

Kiinnitä huomiota ryhtiisi arjessa. Muistuta itseäsi mahdollisimman usein ryhdikkäästä asennosta ja ryhdin ylläpidosta muodostuu automaatio. Hyvä ryhti mahdollistaa kehon tasapuolisen kuormittamisen.

Lue lisää ryhdistä

Haluatko aloittaa liikunnanharrastamisen ja tarvitset apua? Ota yhteyttä!

Korhonen Jani

Liikuntakoordinaattori

040 751 8262

jani.korhonen(at)juva.fi

Liikuntapalveluiden suunnittelu ja toteutus, yhteistyö eri seurojen ja liikunta-alan toimijoiden kanssa.