Juvan tryffelikeskuksessa tehdyn uuden tutkimustuloksen mukaan kanttarelliuutteella on havaittu uusien verisuonien syntyyn ehkäisevästi vaikuttava ominaisuus. Tällä saattaa olla syöpää ehkäisevä vaikutus.
  • 01.04.2021
  • Työ ja yrittäminen, Juvan kunta

Tiedeuutisia Juvan Tryffelikeskukselta

Juvan tryffelikeskuksessa tehdyn uuden tutkimustuloksen mukaan kanttarelliuutteella on havaittu uusien verisuonien syntyyn ehkäisevästi vaikuttava ominaisuus. Tällä saattaa olla syöpää ehkäisevä vaikutus.

Tutkimuksessa käytettiin haudottuja kananmunia, joiden kehittymisen seurannassa tulokset havaittiin. Tutkimuksessa on kiinnitetty huomiota myös kanttarelliuutteen bioaktiivisten yhdisteiden koostumukseen ja lipoksygenaasi-entsyymin inhibiitioon sekä tulehduksien ehkäisyyn. Juvan tryffelikeskuksen tutkijoiden tietojen mukaan tämä tutkimus raportoi ensimmäisen kerran kanttarelliuutteen kuvatun mukaisista ominaisuuksista. - Haluamme korostaa tämän tutkimuksen perusteella kanttarellin positiivisia terveysvaikutuksia ja pidämme sitä funktionaalisena elintarvikkeena, kertoo Juvan tryffelikeskuksen johtaja tohtori Salem Shamekh.  

Juvan tryffelikeskuksessa tehty tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisesti arvostetussa lehdessä Nutrition and Cancer otsikolla "Anti-angiogenic effect of Cantharellus cibarius extracts, its correlation with lipoxygenase inhibition, and role of the bioactives therein".

Tutkijoiden mukaan kanttarelli voisi olla potentiaalinen lähde monille bioaktiivisille yhdisteille. Tulevaisuudessa syvennetään tätä tutkimusta erityisesti kanttarellin syöpää ehkäisevästä ja muista terveyssovellutuksista. Salem Shamekh toivoo, että myönteiset tutkimustulokset kanttarellien terveysvaikutuksista innostaisivat myös muita tutkimuslaitoksia tutkimaan asiaa.