Unescon hallintoneuvosto on myöntänyt Saimaa Geoparkille UNESCO Global Geopark (UGG) – statuksen. Asiasta tiedotetaan tänään torstaina 22.4.2021 klo 15 Suomen aikaa Pariisissa. Juvalta geoparkissa on mukana yhteensä kahdeksan kohdetta.
  • 22.04.2021
  • Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Saimaa Geopark sai Unesco Global Geopark -statuksen

Unescon hallintoneuvosto on myöntänyt Saimaa Geoparkille UNESCO Global Geopark (UGG) – statuksen. Asiasta tiedotetaan tänään torstaina 22.4.2021 klo 15 Suomen aikaa Pariisissa. Juvalta geoparkissa on mukana yhteensä kahdeksan kohdetta.

Saimaa Geopark ry:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Riihelä on riemuissaan pitkän työrupeaman tuottaneesta tuloksesta.
- Unesco - status on alueelle ja sen toimijoille erittäin merkittävä kansainvälinen tunnustus. Geopark täyttää kovat kansainväliset kriteerit. Olemme nyt tasavertaisia muiden maailman merkittävien luontomatkailukohteiden rinnalla. Statusprosessi on ollut haastava ja pitkä. Kunnat ja matkailualan yrittäjät ovat kantaneet kortensa kekoon kiitettävästi. Lämpimät kiitos yhteistyöstä kaikille organisaatioille ja yrityksille, iloitsee Riihelä.

- Status saadaan vielä hetkellä, jolloin luontomatkailu ja eräily elää yhteiskunnassa kultakauttaan. Tunnettavuus ja Unesco-status tuo jo täksi kesäksi Geopark-kohteisiin runsaasti uusia kävijöitä.

Kansainvälisen luontomatkailun ja alueellisen elinvoiman kestävää kehittämistä 

Status jatkaa Saimaa Geoparkin kehitystyötä keskittyen kansainvälisen luontomatkailun ja elinvoiman synnyttämiseen alueelle sekä ympäristökasvatuksen vahvistamiseen alueen toimijoiden kanssa. Elinvoiman vahvistusta on tehty yritysyhteistyöhankkeilla sekä Saimaa Geopark Partner- toiminnan kautta. Partner-toiminta perustuu kestävän kehityksen periaatteisiin ja YK:n Agenda 2030 – ohjelmaan.

Saimaa Geopark Partner- yritysyhteistyö on edennyt vauhdilla ja lähes 80 yrityspartneria tuottavat palveluita ja tuotteita matkailijoille sekä myös paikallisille asukkaille. Ympärivuotiselle matkailulle otettiin myös tanakka askel tänä talvena, kun partnerit tuottivat yli 30 talvituotetta hiihtolomalaisten aktivoimiseksi.

Partnereiden ja palveluiden löydettävyyttä on parannettu kansainvälisen luontomatkailuportaali Outdoor Activen avulla. Luontomatkailuportaalissa on esillä alueen retkeilyreitit ja –kohteet, Saimaa Geoparkin geo-, luonto- ja kulttuurikohteet sekä alueen yrittäjien tuotteet ja palvelut. Löydettävyys-dataa on kerätty portaalin toimintojen osalta.

- Vuonna 2020 kaikki meidän tiedot ovat nousseet esille yli 2,6 miljoonaa kertaa internet-kanavissa ja hakutuloksissa. Hakuihin ei lasketa Google-hakukoneen käyttöä. Ja tänä vuonna olemme vielä hurjemmassa vauhdissa sillä luku on jo yli 1,1 miljoonaa, kertoo Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen.

Yritysyhteistyötä ja verkostoitumista

Yritysyhteistyötä on tehty myös hankkeiden turvin, joita on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta sekä Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten avustuksella. Rahoitusten avulla alueen yrittäjät ovat saaneet koulutuksia, webinaareja, tuotteistamiskoulutusta ja tärkeimpänä kaikesta tutustuneet toisiinsa verkostoitumisen kautta. Tuuliaisen säätiö sekä Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö ovat rahoittaneet yritysyhteistyöhankkeiden omarahoitusosuuksia.

Status ei muuta maankäytöllisesti tai suojelun näkökulmasta olemassa olevaa tilannetta. Rajoituksia tai uusia suojeluohjelmia ei status tuo tullessaan, eikä maankäyttöä rajoiteta. Natura 2000-alueet olivat osaltaan tärkeässä asemassa, että status alueelle saatiin. Merkittävä asiakirja on ollut myös Järvi-Suomen peruskirja, joka allekirjoitettiin Mikkelissä kesällä 2019 yli neljänkymmenen kunnan, maakuntaliiton ja valtion aluehallinnon toimesta.

- Kansainvälinen luontomatkailu kasvaa puhtaasta ja ainutlaatuisesta järviluonnostamme. Järvi-Suomen Peruskirjassa lupasimme jättää seuraavalle sukupolvelle Saimaan hieman paremmassa kunnossa, kuin sen itse saimme. Tämä tapahtuu koulutuksella, tutkimuksella, teknologisella ja elinvoimaisuuden kehittämisellä. Tätä Peruskirjan mukaista kehitystä ja organisaatioiden käytännön hyviä tapoja jaetaan alueella vuosittaisessa Finnish Lakeland Forumissa. Seuraava FLF järjestetään syksyllä 2021 Lappeenrannassa osana Green Leaf vuotta elävää Lappeenrantaa, kertoo Riihelä.

Unesco Global Geopark -status arvioidaan neljän vuoden välein

Unesco Global Geopark –status myönnetään aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Seuraava arviointi on vuonna 2025. Saimaa Geopark tähyää jo nyt toiminnoissaan saadun statuksen jatkuvuuteen. Tavoitteena on, että neljän vuoden päästä Saimaa UNESCO Global Geopark tunnistetaan kansainvälisesti, kansallisesti ja erityisesti paikallisesti.

- Periaatteena on, että paikalliset ihmiset ottavat Saimaa Geoparkin toiminnan omakseen. He tietävät elävänsä ainutlaatuisen geologisen kohteen osana ja osaavat kertoa myös vieraille mikä Saimaa Geopark on, lupaa Rautanen.

Statuksen julkistustilaisuutta voi seurata Global Geopark Network – YouTube- kanavalla (https://www.youtube.com/channel/UCUghhLY2we8YMUHoa6JGBbQ) torstaina 22.4. kello 15 lähtien. Saimaa Geoparkin esittely on kello 16.05.

Juvalla on kahdeksan Saimaa Geopark -kohdetta

Juva on mukana Saimaa Geopark -yhteistyössä yhdessä kahdeksan muun jäsenkunnan kanssa. Juvan geokohteita ovat Enkelinpesän siirtolohkare ja lippaluola Hiidenmaalla, Sarkaslammen kalliomaasto ja Karihiekan hiekkaranta ja rantakalliot Hirvensalossa, Raintsaaren harjusaari Saimaan Luonterilla sekä Juvan taajaman drumliinit. Juvalaisia luonto- ja kulttuurkohteita Saimaa Geoparkissa ovat Juvan museo, Pattoin perintötalo ja Kaskiin valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Kohteista löydät lisätietoja VisitJuvan sivuilta www.juva.fi/matkailu

Lisätietoja:

Jouni Riihelä, hallituksen puheenjohtaja puh. +358 44 794 2515
Heli Rautanen, toiminnanjohtaja puh. +358405720797
Antti Kinnunen,  hallintojohtaja Juvan kunta puh. +358 40 012 1261  

Lisää ajankohtaista asiaa Juvalta