Juvan Partalan kuninkaankartanosta ja sen lähialueen historiasta kertova kirja julkaistiin 11.12.2019. Juvan Partala -kirja on erinomainen joululahjaidea, ja sitä voi ostaa useasta myyntipisteestä Juvan keskustassa ja Vehmaan alueella.
  • 12.12.2019
  • Juvan kunta

Juvan Partalasta kertova kirja on julkaistu!

Juvan Partalan kuninkaankartanosta ja sen lähialueen historiasta kertova kirja julkaistiin 11.12.2019. Juvan Partala -kirja on erinomainen joululahjaidea, ja sitä voi ostaa useasta myyntipisteestä Juvan keskustassa ja Vehmaan alueella.

"Juvan Partala" on kirja juvalaisesta Partalan kartanosta vuosisatojen aikaisista vaihderikkaista vuosista. Kartano siirtyi Juvan kunnan omistukseen vuonna 1919. Sen kunniaksi kunta on kustantanut tämän monipuolisen kirjan.

Kirjan ovat kirjoittaneet kansatieteilijä Kirsi Vertainen ja arkeologi Juha Ruohonen. Molemmat ovat kokeneita Partala-tutkijoita. Rajupusu Leader on tukenut Partalan historian tutkimusta sekä tämän kirjan kirjoittamista merkittävästi. Tutkimuksen ansioiksi voidaankin laskea esimerkiksi se, että alueen historiaa on voitu viedä pari kolme sataa vuotta taaksepäin sen aiemmin tunnetusta alusta. Huomattavimmaksi yksittäiseksi löydöksi työryhmä nostaa Juvan ristiksi nimetyn riipuksen, jonka tutkija Juha Ruohonen löysi vuonna 2016 arkeologisten tutkimusten yhteydessä Partalan pellolta.Hankkeiden aikana Partalan historiaa päivitettiin nykyaikaan sekä arkeologian, että kansatieteen menetelmin ja tuotettiin myös aivan uutta tutkimusmateriaalia.

Kirja keskittyy Partalan kartanoon ja siihen, mitä kartano on edustanut vuosisatojen aikana. Pääosassa ovat kartanon asukkaat isäntä- ja palvelusväkineen, heidän elinkeinonsa, tapansa, käyttämänsä esineet ja aineellinen kulttuurinsa. Kartanon väkeä ei ehkä voi pitää aivan tavallisena ”rahwaana” sen asukkaiden muodostaman monikerroksisen sosiaalisen hierarkian takia, mutta silti se on edustanut kansaa, paikallista väestöä, joka on aiemmin vain harvoin yltänyt historian tutkimuksen keskiöön.

Juvan Partala -kirjaa Juvalla myyvät seuraavaat tahot. Kirjan hinta on 35€.

  • Juvan kunnanviraston yhteispalvelupiste (arkisin klo 9-16, Juvantie 13. Maksutapana käteinen).
  • Partalan kuninkaankartano (Huttulantie 1).
  • Hildurin Joulupuoti (22.12. saakka ma-pe klo 12-18 ja la-su klo 11-15, Juvantie 2). 
  • Q-Point ABC Juva -liikenneasemalla (la-to klo 10-18, pe klo 9-18, Tulostie 1). 
  • ABC Juva -liikennemyymälä (viikosta 51, 24h, Tulostie 1).

Lisää ajankohtaista asiaa Juvalta