​Munuais- ja maksaliitto haastoi Juvan kunnan allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Juvan kunta tarttui haasteeseen ja yhteistyö näkyy lauantaina 6.7.2024 Metsä rokkaa -tapahtumassa Juvalla, jossa KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana.
  • 05.07.2024
  • Sosiaali- ja terveyspalvelut, Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Juvan kunta sanoo KYLLÄ elinluovutukselle

​Munuais- ja maksaliitto haastoi Juvan kunnan allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Juvan kunta tarttui haasteeseen ja yhteistyö näkyy lauantaina 6.7.2024 Metsä rokkaa -tapahtumassa Juvalla, jossa KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana.

Suomessa lähes 500 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimis­tä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

– Elinluovutustahdon voi kertoa lompakkoon laitettavalla elinluovutuskortilla tai kirjaamalla tahtonsa OmaKantaan. Puhelimeen tiedon voi tallentaa ICE-tietoihin tai Android-puhelimeen voi ladata elinluovutuskortti-sovelluksen. On myös tärkeä kertoa tahtonsa omaisilleen, neuvoo vapaaehtoistyön koordinaattori Tuula Makkonen Munuais- ja maksaliitosta.

Juvan kunta lähti mukaan Munuais- ja maksaliiton hallinnoiman KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan haasteeseen allekirjoittaa elinluovutuskortti. Yhteistyö näkyy Metsä Rokkaa -tapahtumassa, jossa Juvan kunta ja KYLLÄ elinluovutukselle ovat yhteisellä ständillä.

– Kunnan tehtävänä on asukkaidensa hyvinvoinnista huolehtiminen ja alueen elinvoiman edistäminen. Kyllä elinluovutukselle on omiaan parantamaan kuntalaistemme hyvinvointia, perustelee kunnanjohtaja Mervi Simoska, miksi kunnassa sanottiin Kyllä elinluovutukselle.

Simoskan mukaan suositut yleisötapahtumat, kuten Metsä Rokkaa, ovat erinomaisia tilaisuuksia tuoda esille elintärkeää asiaa. Juvan kunnalla on Metsä Rokkaa -tapahtumassa oma osastonsa, jossa myös KYLLÄ elinluovutukselle -kampanja on mukana.

- Nyt on hyvä tilaisuus tulla hakemaan elinluovutuskortti, jos sinulta ei sitä lompakosta löydy. Samalla voit tulla testaamaan tietämystäsi elinluovutuksista leikkimielisessä tietovisassa, kehottaa Makkonen.

Lisätietoja antaa:

Tuula Makkonen, vapaaehtoistyön koordinaattori, Munuais- ja maksaliitto, 050 549 8146

Mervi Simoska, kunnanjohtaja, Juvan kunta

www.elinluovutuskortti.fi