Juvalla suunnistettiin Jukolan Viesti 30 vuotta sitten. Sen kunniaksi paljastettiin muistolaatta Koikkalassa. Samalla muisteltiin sen aikaista tapahtumaa.
  • 13.06.2020
  • Juvan kunta

Jukolan Viesti Juvalla 30 vuotta sitten – muistolaatta paljastettiin kisamaastoissa

Juvalla suunnistettiin Jukolan Viesti 30 vuotta sitten. Sen kunniaksi paljastettiin muistolaatta Koikkalassa. Samalla muisteltiin sen aikaista tapahtumaa.

Juvan Urheilijat järjesti 30 vuotta sitten 42. Jukolan ja 13. Venlojen viestin. Kilpailu suunnistettiin 16. -17. 6.1990 Juvan Koikkalassa Kapalomäen maastossa. Juvan Jukolaan ilmoittautui 1122 Jukola- ja 588 Venla-joukkuetta. Molemmissa viesteissä kirjattiin ennätysosanotto, ja osallistujia oli ensimmäisen kerran yli 10 000 suunnistajaa.

Jukolan järjestelyt kokosivat juvalaisia yli 1300 henkeä erilaisiin talkootehtäviin. Juvan Jukola on suurin Juvalla järjestetty urheilutapahtuma. Venlojen viestin voitti norjalainen Halden SK ja Jukolan viestin voitto meni myös Norjaan Trondheimin NTHI-joukkueelle.

Koko pitäjän tapahtuma

Jukolan valmistelut vievät vuosia. Juva oli kisan aikaan noin 8000 asukkaan pitäjä. Harvoin on Jukolaan siihen mennessä saati sen jälkeen järjestetty tuon kokoisella paikkakunnalla. Epäileviä tuomaita kilpailun toteuttamiseen riitti, lähinnä muualta kuin paikkakunnalta. – Tapahtuman organisaatio uudistui 1,5 vuotta ennen tapahtumaa. Hyvän pohjatyön olivat suunnistajat tehneet, muisteli kilpailun johtajaksi ryhtynyt silloinen kunnanjohtaja, nykyinen kunnallisneuvos Heikki Laukkanen muistolaatan paljastustilaisuudessa. Tapatuma oli juvalaisten juttu, koko juvalainen järjestökettä oli mukana, samoin kunta. – Aika monta järjestelytoimikunnasta oli kunnalla hommissa tai luottamustehtävissä. Legendaarinen edesmennyt toimittaja Pekka Oksala kyseli minulta, tapahtuuko Juvalla vuoden aikana muuta, seisooko koko kunta tämän viestin vuoksi, veisteli Laukkanen tuttuun tyyliinsä.

Laukkanen korosti, että juvalaiset tekivät onnistuneen Jukolan. - Osaaminen riitti, yhteishenki toimi ja kaikki hoitivat hommansa ja sääkin suosi. Juva näytti parhaat puolensa niin osallistujille, yleisölle kuin medialle. Saimme paljon myönteistä julkisuutta. Suurtapahtuman myötä vuosia tavoitteena ollut asfaltti Koikkalaan asti saatiin sekä lisäpeltoa raivattua poikkeusluvalla, koska silloin oli pellonraivauskielto.

Yhteistöllisyyttä ja kokemuksia

Juvalla yhteisöllisyys on aina ollut vahva. Ei siis ollut mikään ihme, että suurin osa 1300 talkoolaisesta oli paikkakunnalta. Monelle juvalaiselle seuralle järjestävän seuran Juvan urheilijoiden lisäksi talkoista jäi kassaan mukava pesämuna, eli tapahtuma onnistui myös taloudellisesti. Laukkanen muistutti, että Juvan Jukolan aikaan onneksi vielä elettiin nousukauden viimeistä huoletonta kevättä, seuraava vuonna maa rämpi jo syvällä lamassa ja esimerkiksi yhteistyökumppaneiden saaminen olisi ollut huomattavasti haasteellisempaa.

Laukkanen korosti Jukolan olleen järjestäjilleen valtava kokemus. Jokainen halusi olla mukana tekemässä ainutkertaista ja suurta tapahtumaa. Jokainen teki parhaansa, jotta tekemisestään voisi olla myös ylpeä.

Juvan Jukola oli kohokohta suunnsituksen parissa pitkään vaikuttaneelle Juhani Sihvoselle. Hän toimi ratamestarina 25-vuotiaana. Hän on edelleen nuorin ratamestarin titteliä kantanut. Nykyisin Sihvonen toimii mm. Kaukametsäläiset ry:n hallituksen puheenjohtajana. Yhdistys on Jukolan viestin perustaja ja se myös myöntää sen järjestelyoikeudet.

Suunnistus vahva laji

Tänä vuonna piti juosta 71. Jukolan viesti Rovaniemellä. Se on siirretty ensi vuoteen koronan takia, kuten moni muu suuri urheilutapahtuma tänä vuonna. Sihvosen mukaan Jukolan suosion yksi salaisuus on, että se järjestetään joka vuosi eri paikkakunnilla. – Silloin myös talkooväkeä saadaan hyvin järjestelyihin, sillä monelle se on ainutlaatuinen kokemus, kiitteli Sihvonen.

Jukolan viesteihin osallistuu nykyisin yli 20 000 osallistujaa ja se on maailman suurin suunnistustapahtuma. Suunnistus on Juvan Jukolasta muuttunut huomattavasti. – Lähes tulkoon kaikki hoituu nykyisin teknologialla. Juvalla tehtiin kaikki kartoista lähtien käsin. Tänä päivänä oikeastaan vain kartta pussitetaan käsin. Teknlogia on vaikuttanut myös siihen, että suunnistettavat alueet eivät ole niin laajoja kuin aiemmin, sillä tv ja muu tekniikka halutaan optimoida, kertoi Sihvonen suunnistuksen muutoksista.  Nykyisihän suunnistus on varsin yleisöystävällinen laji, kun suunnistajia voi seurata vaivattomasti reaaliajassa.

Etelä-Savo on toiminut Jukolan maastoina neljä kertaa. Vuonna 1974 Puumalassa, 1990 Juvalla 2003 Sulkavalla ja vuonna 2009 Mikkelissä. – Jukolan järjestäminen vie hakijaltaan 5-7 vuotta. Rovaniemen jälkeen Jukolan juostaan vuonna 2022 Mynämäellä, 2023 Porvoossa ja 2024 Kauhavalla. Vuosien 2025 ja 2026 järjesteltyoikeudet ovat parhaillaan haettavina.

Jukolan lisäksi suuria suunnistustapahtuma on Etelä-Savossa järjestetty useita. Jukola innosti juvalaiset järjestämään mm. FIN5 –suunnistusviikon 1993, joka keräsi 3700 osallistujaa. Mikkelin raviradalla juostaan koronatilanteen salliessa Nuorten Jukola elokuussa 2020 ja Juvalla suunnistuksen SM sprinttiviestit 2021.