Vuoden 2024 Gottlund-runokilpailun voittajat julkistettiin Juvalla 5.7.2024 perinteisen Gottlund-viikon huipentumana. Voittajilla oli uusia ja yllättäviä tulkintoja raja-teemasta.
  • 05.07.2024
  • Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Gottlund-runokilpailun voittajat palkittiin Juvalla

Vuoden 2024 Gottlund-runokilpailun voittajat julkistettiin Juvalla 5.7.2024 perinteisen Gottlund-viikon huipentumana. Voittajilla oli uusia ja yllättäviä tulkintoja raja-teemasta.

Gottlund-runokilpailuun osallistui tänä vuonna 121 kirjoittajaa. Runokilpailun teemana oli ”raja”, jolla haluttiin huomioida sekä viime elokuussa vietettyä Ruotsin ja Novgorodin välille solmitun Pähkinäsaaren rauhan 700-vuotispäivää että kannustaa runokilpailun osanottajia pohtimaan raja-teemaa nykyisessä maailmantilanteessa. Kilpailuaika oli 19.2.–30.4.2024. 

Vuosittain vaihtuva kilpailun teema valitaan Kaarle Akseli Gottlundin (1796–1875) elämästä ja julkaisuista. Gottlundin elinaikana Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjän vallan alle ja valtioiden rajojen muutokset olivat myös osa Gottlundin elämää.

Gottlund itse oli laaja-alaisesti, jopa rajattomasti, maailmasta ja elämästä kiinnostunut. Gottlund keräsi ja tutki kiviä, hyönteisiä, kasveja, runoja ja kansanperinnettä. Hän soitti viulua ja huilua, ja merkitsi talteen viitisenkymmentä juvalaista kansansävelmää. Suomen kirjakieltä kehitettäessä hän muiden suomenmielisten mukana loi myös uusia sanoja suomen kieleen.  

Palkitut runot sykähdyttävät ja käyvät sydämeen

Esiraati valikoi joukosta 13 runoa, joista vieraileva päätuomari, esiintyvä runoilija Veera Milja valitsi voittajan sekä toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet.

Päätuomari oli vaikuttunut kirjoittajien monipuolisista tulkinnoista ja paneutumisesta teemaan.

– Kilpailun kolmessatoista finalistissa näkyy, miten monipuolisesti suomenkielinen runo versoaa ja hengittää. Näistä runoista hahmottuu esiin keskenään erilaisia puhujia ja tunnerekistereitä, kielellisesti eheitä ja kiehtovia maailmoja. Monesta runosta kantautui pitkä tausta kirjoittamisen parissa, sekä mikä tärkeintä, se että runoja on myös luettu.

Päätuomari kertoo seuranneensa kolmen palkitun valinnassa vainuaan sekä kahta asiaa, jotka ovat hänelle runon lukijana ja kirjoittajana tärkeitä: kieltä ja tunnetta.

– Halusin, että runon kieli nyrjäyttää tai sykähdyttää, ja toisaalta, että runo käy sydämeen ja vetoaa tunteisiin, jättää jälkeensä värinää. Kaikkea tätä koin palkittujen runojen parissa.

Gottlund-runokilpailun palkitut 2024:

Ensimmäinen sija:
Anni Tanskanen

Toinen sija:
Mirjami Vertainen  

Kolmas sija:
Riikka Uhlig

Esiraati oli voittajarunon kohdalla poikkeuksellisen yksimielinen nostaessaan runon jatkoon 121 runon joukosta.

– On harvinaista, että esiraati on täysin yksimielinen valintoja tehdessään. Tänä vuonna niin kävi Anni Tanskasen runon kohdalla, ja runo voitti lopulta pääpalkinnon, sanoo esiraadin jäsen Nina Räsämäki

Kilpailun voittaja Anni Tanskanen saa pitää hallussaan vuoden ajan kiertopalkintoa, Gottlund-pystiä.

Runokilpailu on perustettu Kaarle Akseli Gottlundin elämäntyön muistamiseksi. Gottlund keräsi Juvalta merkittävän määrän kansanperinnettä 1800-luvun alussa ja oli kiihkeä suomalaisuuden ja suomen kielen puolustaja.

Gottlund-runokilpailua järjestää vapaamuotoinen työryhmä yhteistyössä Juvan kulttuuripalveluiden ja Juvan kirjaston kanssa. Runokilpailu järjestettiin tänä vuonna 11. kertaa.

Voittajarunot perusteiluineen löytyy Juvan kulttuurisivuilta >

Kuvassa päätuomari Veera Milja (vas.), Anni Tanskanen, Mirjami Vertainen (etänä) ja Riikka Uhlig.


Lisätietoja:

Veera Milja
veeramiljarossi(at)gmail.com

Johanna Kuusisto, kirjasto- ja kulttuurikoordinaattori, Juvan kunta
Gottlund-työryhmä
p. 040 013 6176

Piia Häkkinen
Gottlund-työryhmä
p. 040 824 1649