Koronavirusepidemiasta johtuvat poikkeusolot ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla Juvan kunnan palvelutuotantoon. Sen takia kunnassa käynnistettiin yt-neuvottelut, jotka saatiin päätökseen 8.4.2020.
  • 09.04.2020
  • Asuminen ja ympäristö, Kasvatus ja koulutus, Työ ja yrittäminen, Sosiaali- ja terveyspalvelut, Juvan kunta

YT-neuvottelut päätökseen Juvalla

Koronavirusepidemiasta johtuvat poikkeusolot ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla Juvan kunnan palvelutuotantoon. Sen takia kunnassa käynnistettiin yt-neuvottelut, jotka saatiin päätökseen 8.4.2020.

Koko henkilöstöä koskeneiden neuvotteluiden lopputuloksena enintään 10 henkilöä lomautetaan enintään kolmeksi viikoksi ja yksi henkilö lomautetaan osa-aikaisesti kesäkuun 2020 loppuun saakka.

Työantajan lähtökohta neuvotteluissa oli, että lomautus on viimeinen vaihtoehto palvelutuotannon sopeuttamiseen vallitsevaan poikkeustilanteeseen. - Olemme tyytyväisiä, että henkilöstö pystyy hyödyntämään niin lomarahan vaihtamista vapaaksi, palkattomia vapaita sekä vuosilomia, sanoo hallintojohtaja Antti Kinnunen. Hän toimi neuvottelujen puheenjohtajana. - Haasteelliseksi tilanteen tekee se, ettei ole tietoa siitä, kuinka kauan poikkeuksellinen tilanne kestää ja mitkä ovat sen vaikutukset. Tilanne elää koko ajan, joten palvelutuotannonkin on joustettava, toteaa Kinnunen.

- Kunnassa jouduttiin nopeasti uuteen tilanteeseen, koska kaikille työntekijöille ei ollut töitä poikkeusolojen aiheuttamien toimintojen sulkemisen ja rajoitusten takia. Ymmärrystä tilanteeseen löytyi kaikilta osapuolilta. Arvostettavaa on, että henkilöstöltä löytyi myönteistä näkemystä ja halukkuutta eri ratkaisuihin. Vaikka kyseessä olivat toiminnallisista muutoksista aiheutuneet neuvottelut, on äärimmäisen tärkeää, että tässä kuntataloustilanteessa myös resurssit käytetään tehokkaasti, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen.

Muutoksia palvelutuotannossa
Maan hallituksen linjausten mukaisesti 13.5.2020 saakka opetus annetaan pääosin etäopetuksena. Juvalla lähiopetuksessa on tällä hetkellä keskimäärin noin 15 lasta. Huoltajia on suositeltu hoitamaan varhaiskasvatusikäisiään mahdollisuuksien mukaan kotona. Lapsia on hoidossa keskimäärin kolmasosa normaalitilanteesta. Tilanne vaihtelee kuitenkin päivittäin.

Kunnan vesiliikuntakeskus Sampola on suljettu, samoin kaikki liikuntatilat. Kunnanvirasto on myös suljettu ja asiakkaita palvellaan mieluiten etä- ja puhelinyhteydellä. Kunnan järjestämät yleisötilaisuudet ja tapahtumat on peruttu kesäkuulle, ja vain välttämättömät kunnanhallituksen ja -valtuuston kokoukset pidetään.

Juvalla sote-palvelut järjestää Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Essote. Tekniset palvelut tuottaa Järvi-Saimaan Palvelut Oy. Muiden töiden tarjoaminen tilanteessa, jossa kunnan omaa tuotantoa on jouduttu rajoitusten vuoksi supistamaan merkittävästi, ei ollut mahdollista, sillä henkilöstötarvetta on lähinnä niissä palveluissa, joita kunta ei itse tuota. - Yhtenä vaihtoehtona neuvotteluissa oli, että pätevyyden omaavaa henkilöstöä voi tarvittaessa siirtyä Essoten palvelukseen epidemian ajaksi. Tästä henkilöstö on tietoinen, mutta aika näyttää, onko sille tarvetta, kertoo Kinnunen.

Koronaepidemiatapaukset ovat Etelä-Savossa lisääntyneet päivittäin. Epidemian on arvioitu pahenevan myös täällä. Tärkeää on, että kaikki muistavat noudattaa annettuja viranomaisohjeita, jotta epidemian leviämistä saadaan edelleen hillittyä.

Haasteelliset neuvottelut
Juvalla yt-neuvotteluiden käynnistyessä neuvottelujen piirissä oli koko henkilöstö, 167 henkeä. Jo heti neuvotteluiden alussa rajattiin opetushenkilöstö pois neuvotteluiden piiristä, jolloin neuvotteluiden kohteena oli 107 henkeä.

Yksiköissä on arvioitu henkilöstötarve tämän hetken säädösten pohjalta. Tilanne on uusi kaikille osapuolille, sillä ennakointi on vaikeaa.

- Haasteellisista neuvotteluista huolimatta saimme tyydyttävän tuloksen, toteaa JUKOlaisia neuvotteluissa edustanut pääluottamusmies Sirpa Laukkanen. Hän on tyytyväinen siihen, että erilaisia vaihtoehtoja lomautuksille hyödynnetään ja lomautusten tarve oli lopulta pelättyä pienempi.

- Vaikka välillä neuvotteluissa oli tunne, että muutamista asioista oli vaikea löytää yhteistä tietä ja että työnantajapuolella ei ole kykyä nähdä asioita henkilöstön näkökulmasta, saatiin neuvottelut kuitenkin päätökseen yksimielisesti vähimmäisajassa ja pidän tulosta hyvänä, kommentoi Jyty:n pääluottamies Lasse Kontra.

- Tässä tilanteessa suurin paine lomautuksille oli varhaiskasvatuksessa, joka on ymmärrettävää, koska lapsimäärät ovat oleellisesti laskeneet. Positiivista on lomautusten odotettua pienempi määrä. Suuri pelko oli, että olisi tarvittu lomauttaa enemmänkin. Toivottavasti tilanne menee kevään aikana parempaan suuntaan ja lomautustarve pienenisi, JHL:n pääluottamusmies Sanna Tarkiainen kertoo.

Lomautusilmoitukset on annettava kuukautta ennen lomautuksen alkua. Koska tilanne elää koko ajan, on varauduttava myös siihen, että muutoksia voi tulla. Lomautuskin voidaan perua tai keskeyttää ja työntekijät kutsua töihin, mikäli toimintojen järjestäminen sitä edellyttää.

Lisätietoja 
hallintojohtaja Antti Kinnunen, puh. 0400 121 261
sivistysjohtaja Anne Haakana, puh. 0400 136 170 
kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen, puh. 040 508 3783.