Meille monelle tutuksi ovat vuosien varrella tulleet lukuisat kisailuohjelmat, joissa yleisön äänet ratkaisevat. Samalla tavalla toimivat myös vaalit – jokainen ääni on ratkaiseva. Ja jokaisella äänestäjällä on valta valita oma suosikkinsa ehdokkaiden joukosta.
  • 12.01.2024
  • Kuntainfo, Juvan kunta

Ääni ratkaisee

Meille monelle tutuksi ovat vuosien varrella tulleet lukuisat kisailuohjelmat, joissa yleisön äänet ratkaisevat. Samalla tavalla toimivat myös vaalit – jokainen ääni on ratkaiseva. Ja jokaisella äänestäjällä on valta valita oma suosikkinsa ehdokkaiden joukosta.

Tänä vuonna suomalaiset äänioikeutetut pääsevät vaaliuurnille kaksissa vaaleissa: tammikuussa käydään presidentinvaali ja kesäkuussa valitaan edustajamme Euroopan parlamenttiin. Mikäli presidentinvaalissa kukaan ehdokas ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä, käydään toinen kierros. Äänestäjät pääsevät valitsemaan kahden eniten ääniä saaneesta mahdollisesti helmikuun alussa, kuten eri mielipidemittaukset povaavat.

Vain oikealla tavalla annettu ääni ratkaisee vaaleissa, kuten kisailuohjelmissakin. Meillä jokaisella äänioikeutetulla on käytössämme yksi ääni, niin narrilla kuin herrallakin. Sen vaikutusvalta on sama: minun ääneni vaikutus on sama kuin sinun, oikealla tavalla annettuna. Mikä on sitten oikea tapa?

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17.1.2024

Kaikissa vaaleissa on mahdollisuus antaa äänensä ennen varsinaista vaalipäivää missä tahansa maamme ennakkoäänestyspaikoista. Yleensä ennakkoäänestys alkaa vajaat kaksi viikkoa ennen vaaleja ja päättyy vaaliviikon alussa. 

Ennakkoäänestäminen onnistuu kotipaikkakunnan ulkopuolella, mutta vaalipäivänä on suunnattava kotikunnan oikeaan äänestyspaikkaan. Jos on epäselvää, missä on vaalipäivän oma ja oikea paikka, se löytyy postissa tulleesta äänioikeuskirjeestä, jonka Digi- ja väestövirasto on jokaiselle äänioikeutetulle postittanut. Osalle se on sujahtanut Suomi.fi:n sähköiseen postilaatikkoon.

Juvalla ennakkoäänestyspaikkana toimii kunnanvirasto. Se on kunnassa ainoa vaalipäivän äänestyspaikkakin.

Äänestäminen onnistuu vaivattomasti, kunhan mukanasi on voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Passi, kuvallinen henkilökortti tai ajokortti kelpaavat. Äänestyspaikalla jokaista opastetaan, joten kokematonkin onnistuu äänensä oikein antamaan. Kannattaa muistaa, että äänestyslipukkeeseen on syytä kirjoittaa vain ehdokkaan numero. Eikä ehdokkaan numeroa tarvitse ulkoa muistaa, sillä jokaisesta äänestyskopista löytyy listaus ehdokkaista numeroineen. Äänestyslippu ei ole oikea paikka muille merkinnöille kuin ehdokkaan numerolle, joten palautteen antoon kannattaa hyödyntää siihen varattuja kanavia.

Presidentti päättää sodasta ja rauhasta

Presidentti valitaan vaaleissa kuuden vuoden toimikaudeksi. Kausia voi samalla henkilöllä olla enintään kaksi perättäistä. Nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö valittiin toiselle kaudelleen tammikuussa 2018. Hänen seuraajakseen mielii yhdeksän ehdokasta. Edellisissä presidentin vaaleissa suomalaisista äänioikeutetuista 69,9 % käytti kansalaisoikeuttaan, Juvalla äänensä antoi 67,1 %.

Vaikka presidentti saattaa tuntua meistä monesta kaukaiselta, on viime aikoina hänen moninainen roolinsa tullut esille kiristyneessä geopoliittisessa tilanteessa: presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa tehden päätöksiä lähtökohtaisesti valtioneuvoston ratkaisuehdotuksesta. Hän on myös puolustusvoimien ylipäällikkö. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella. Ei siis ole meillekään merkityksetöntä, kuka maatamme seuraavat kuusi vuotta luotsaa.

Koska vain annettu ääni ratkaisee, älä jätä tilaisuuttasi käyttämättä. Meillä suomalaisilla on se onni, että me äänestäjät voimme aidosti vaikuttaa – hyödynnetään se! Ja me juvalaiset, eiköhän me äänestetä edellisiä presidentinvaaleja vilkkaammin.

Presidentinvaalista löytyy lisää tietoa Juvan kunnan www-sivuilta ja oikeusministeriön www-sivuilta. Ennakkoäänestys on käynnissä 17.–23.1.2024.

Mervi Simoska
kunnanjohtaja