Kaikille avoin TasteSaimaa-infotilaisuus ruokamatkailun teemavuodesta 2024 järjestetään keskiviikkona 1.11.2023 kello 17 Juvan kunnanviraston valtuustosalissa.
  • 19.10.2023
  • Vapaa-aika ja matkailu, Juvan kunta

Miltä Juva maistuu? -info ja ideointitilaisuus

Kaikille avoin TasteSaimaa-infotilaisuus ruokamatkailun teemavuodesta 2024 järjestetään keskiviikkona 1.11.2023 kello 17 Juvan kunnanviraston valtuustosalissa.

Millaiselle makumatkalle veisit kotimaiset ja kansainväliset vieraat? Festareille paikallisen ruuan ja musiikin pariin? Metsäretkelle keräämään villiyrttejä ja tekemään niistä teetä? Sienimetsän kautta sienipiirakan tekoon? Illalliselle tähtien alla? Juomaan olutta ja maalaamaan tauluja? Tai jotain aivan muuta?

Tyyli on vapaa, sillä nyt meillä on mahdollisuus viedä juvalainen ruoka ja kulttuuri maailmankartalle.

Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy –titteli vuodelle 2024, joten ruokamatkailuvuotta vietetään peräti kolmen maakunnan alueella: Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja.

– European Region of Gastronomy -tunnustus on merkittävä juttu ja sitä voisi verrata tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki-tunnustukseen. Saimaan alue on Suomessa toinen, joka on saanut tämän statuksen, kertoo hankejohtaja Sari Kaasinen Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -hankkeesta.

European Region of Gastronomy (ERG) -statuksen myöntää IGCAT (International Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) -järjestö ja sen voi saada vuodeksi kerrallaan. ERG-tunnustusta on myönnetty vuodesta 2016 lähtien ja sen voi saada kerrallaan yksi tai useampi eurooppalainen alue.

– Saimaan alueelle tittelin antanut tuomaristo oli sitä mieltä, ruoan, luonnon, kulttuurin ja vieraanvaraisuuden vahva yhteys tekee Saimaan alueen kulttuurista poikkeuksellisen. Ja näkyyhän tämä Juvallakin, sillä meillä on vahva talkoohenki, tapa kattaa pöytä vieraille ja hyödyntää rohkeasti luonnonantimia lähiruuasta puhumattakaan, kertoo Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska.

IGCAT-verkosto on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta.

Infotilaisuudessa tilaa ideoille ja kysymyksille

Juvan kunnanviraston valtuustosalissa järjestetään keskiviikkona 1.11.2023 kello 17 alkaen kaikille avoin ja maksuton infotilaisuus, jossa Saimaa European Region of Gastronomyn hankejohtaja Sari Kaasinen esittelee statusta ja mitä kaikkea se mahdollistaa.

– Kannattaa tulla mukaan kuulemaan ja pohtimaan, miten voisit olla mukana toteuttamassa tätä historiallista ruokamatkailuvuotta. Tempaus voi olla pienempi tai suurempi, tyyli on vapaa. Tervetuloa kahvittelemaan ja kyselemään, kannustaa Simoska.

Hankkeen puitteissa on perustettu Itäisen Suomen Helmet -karttasovellus, jonne jokainen voi ilmoittaa vierailukohteita, ainutlaatuisia luontokohteita, lähiruokatoreja ynnä muita ”helmimestoja”, jossa kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden kannattaa piipahtaa. Kartassa näkyy Taste Saimaa Partners -toimijoita.

– Taste Saimaa Partner -yritys pääsee osaksi Saimaan alueen ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostoa ja saa käyttöönsä siitä kertovan tunnuksen. Tunnus viestii tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, paikallista yhteistyötä, vastuullista toimintaa ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä. Verkostolle tarjota yhteistyötilaisuuksia ja yhteismarkkinointia osana Taste Saimaa -kokonaisuutta, taustoittaa Kaasinen.

Taste Saimaa Partner -malli on kehitetty yhteistyössä D.O. Saimaan, Karelia á la Carte -ruokamatkailuverkoston, Saimaa Geoparkin ja ProAgrian kanssa. Tunnusta ja toimintaa hallinnoi ja koordinoi Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -hanke.

Lisätietoja

Helmet ja verkostot: www.tastesaimaa.fi/itaisen-suomen-helmet

Ilmoita helmi: www.tastesaimaa.fi/ilmoita-helmi

Hankejohtaja Sari Kaasinen
Saimaa European Region of Gastronomy 2024
Puh. 040 636 1469, sari.kaasinen@esavo.fi

Kunnanjohtaja Mervi Simoska
Juvan kunta
puh. 0400 136 202, mervi.simoska@juva.fi