Uutiset

Juvan elinkaarikampus kunnioittaa Martti Talvelaa

Oopperalaulaja, kansakoulun opettaja, luomuviljelijä Martti Talvelan muistoa kunnioitetaan Juvalla ainutlaatuisesti. Juvalla valmisteilla oleva elinkaarikampus sai nimekseen tänään Martti Talvela –kampus peruskiven muuraustilaisuudessa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Talvelan kuolemasta.

”Martti Talvela oli rohkea edelläkävijä, elinikäinen oppija. Hän ei kaihtanut ruumiillistakaan työtä. Juva on tunnettu maaseutupitäjä. Meille juvalaisille musiikki, taide ja luomuviljely ovat tärkeitä. Ruoan aitous ja luonnon antimet ovat monelle toimeentulon lähde. Juvalaiset ovat sitkeitä ja rohkeita, uskaltavat luoda uutta yritystoimintaa. Partalassa on toiminut koeviljelmät, tryffeleitä tuotetaan ja meillä on oma paikallinen myllykin. Näitä taitoja ja arvoja on hyvä välittää lapsille ja nuorille kasvatuksessa, moni heistä tulee toteuttamaan niitä kotipaikoillaan ja maailman turuilla ja toreilla, kuten Martti Talvela,” perusteltiin nimiehdotusta kunnan järjestämässä nimikilpailussa.

Keväällä 2019 järjestettyyn nimikilpailuun saatiin 115 ehdotusta. Kampuksen suunnittelutoimikunta valitsi ehdotettujen joukosta kolme, joista Juvan kunnanhallitus kokouksessaan 3.6.2019 päätti nimeksi Martti Talvela –kampus. Nimeä ehdotti useampi henkilö nimikilpailuissa. Nimen ehdottajista arpaonni suosi Timo Pursiaista Härkälästä, joka voittii Juva-aiheisen tuotepaketin.

Martti Talvelan tytär, Johanna Hirvonen toi oman ja sisarustensa tervehdyksen Juvan elinkaarikampuksen peruskiven muuraustilaisuuteen. ”Juvan uudelle kampukselle ja sen opiskelijoille, opettajille ja muille työntekijöille, toivotan nimen myötä rohkeutta olla uskaliaita millä saralla hyvänsä ja että heillä olisi kyky visioda – niin kuin oli Annukalla ja Martilla. Mahdoton ei kuulunut heidän sanavarastoon. Ja siksi vielä enemmän, usko toisen ihmisen mahdollisuuteen löytää ja työstää omat kykynsä yhteisten tavoitteiden hyväksi!“

 

Vuosien selvittely, ripeä toteutus

Juvalla, kuten muuallakin Suomessa, on julkisissa rakennuksissa ollut sisäilmaongelmia. Erilaisia selvityksiä ja korjauksia on tehty vuosien saatossa lukuisia. Juvalla perusteellinen selvitystyö käynnistyi vuonna 2015, jolloin toimitilaryhmä selvitti varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilaratkaisuja. Raportti valmistui vuonna 2016. Silloin kuitenkin havaittiin, että koulukeskus vaatii akuutteja korjaustoimenpiteitä, joita myös tehtiin. Korjaukset auttoivat kuitenkin vain hetkellisesti.

Marraskuussa 2016 kunnanhallitus asetti tilatyöryhmän, jonka työ valmistui helmikuussa 2017. Ns. Haahtelan raportin esitysten mukaisesti kunnassa päätettiin toukokuussa 2017, että rakennetaan kampus, jossa on niin päiväkoti, yhtenäiskoulu, lukio ja liikuntahalli.
Hankesuunnittelu käynnistyi välittömästi. Loppuvuodesta päätettiin rahoittamis- ja toteuttamistavat, joiksi valkoituivat elinkaarimalli ja leasing. Liikuntahalli päätettiin toteuttaa taselainalla, jotta sille voitiin hakea valtion tukea.

Vuonna 2018 hankkeen toteuttaja valittiin kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Toteuttajaksi valikoitu YIT Suomi Oy ja rahoittajaksi Danske Finance Oy. Rakentamiskustannukset ovat 19,5 miljoonaa euroa. Valtio myönsi liikuntahallille tukea 750 000 euroa keväällä 2019.
Palvelusopimusjakson pituus on 20 vuotta.

Rakennustyö käynnistyivät keväällä 2019 ja tavoitteena on, että Martti Talvela –kampus on käytössä tammikuussa 2021.


Mikään ei ole mahdotonta

Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen totesi peruskiven muuraustilaisuudessa hankkeen edenneen hienosti aikataulussaan. - Kuntalaiset ovat seuranneet rakentamisen etenemistä mielenkiinnolla. Tämä on meille juvalaisille tärkeä oman identiteetinkin kannalta. Saamme kuntaan hyvin suunnitellun ja uudenaikaisen koulun, jolla on käyttöä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Hännisen mukaan kampuskokonaisuus lisää Juvan vetovoimaa merkittävästi. - Toivottavasti tämä huomataan lapsiperheissä laajemminkin lähialueilla. Martti Talvela -kampus nousee arvokkaaseen ympäristöön, Juvan arvokkaimman rakennuksen, kirkon välittömään läheisyyteen. Kirkon läheisyys on hyvin huomioitu suunnittelussa.

 

Martti Talvela –kampus Kustannusarvio: 19,5 M€
Rakentaja: YIT Suomi Oy
Arkkitehtitoimisto Linja-Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelijana Juha-Pekka Niinimaa
Kokonaisala: 8521 m2
100-paikkainen päiväkoti, yhtenäiskoulu, lukio, liikuntahalli
Käyttöönotto tammikuu 2021


Lisätietoja kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen, jaakko.hanninen@suursaimaa.com, puh. 040 508 3783, kunnanjohtaja Mervi Simoska, mervi.simoska@juva.fi, puh. 0400 136 202, aluejohtaja Mikko Räty, YIT Suomi Oy, mikko.raty@yit.fi, puh. 0400 837 402.