Suoraan sisältöön

"Periksi ei anneta - Juvan Blenheim-pommikoneet talvisodassa"-näyttely 9.6.-22.8. Juvan museolla

Yhteystiedot

0400 136 195

johanna.kuusisto@juva.fi

Osoite

Huttulantie 1, 51900 Juva

Katso sijainti kartalla

Avoinna

Koko vuoden

Www-sivut

Juvan museo

Näyttely esittelee juvalaisten näkökulmasta sodan loppuvaiheiden tapahtumia ja Wehmaan kartanon elämää lentolaivueen kanssa.

"Miehet olivat siis paikalla mutta koneista ei ollut tietoakaan. Aluksi kaikki pidettiin salassa, mutta vähitellen selvisi että minä päivänä hyvänsä odotettiin saapuvan 12 Bristol Blenheim pommikonetta, jotka Britannian parlamentti oli päättänyt lähettää avuksi Suomelle. Vihdoin, 25. päivä helmikuuta illan hämärtyessä me jotka tiesimme mitä tulisi tapahtumaan kokoonnuimme Jukanjärven jäälle johon 2-3 km pitkä kiitorata oli aurattu. Ja sitten yhtäkkiä lännessä näkyi kolme konetta jotka lensivät tiukassa muodostelmassa, tekivät kierroksen järven yllä vähensivät varovasti korkeutta ja laskeutuivat tyylikkäästi jäälle. Sitten saapui toinen kolmen koneen ryhmä joka toisti saman muodostelman sitten kolme lisää ja sitten viimeinen ryhmä tiukassa muodostelmassa ja sen jälkeen tapahtuma oli ohi. On vaikeaa sanoin kuvata sitä tunnetta jonka kaikki koimme siellä jäällä kun näimme nämä suuret koneet vasten auringon viimeisiä säteitä, vahva muistutus siitä että emme sittenkään olleet yksin taistelussa ylivaltaa vastaan."

- Nils C.J. Grotenfeltin muistelmista talvisodan ajalta.

Bristol Blenheim -koneet saapuivat Juvalle helmikuussa 80 vuotta sitten. 

Talvisodasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Helmikuun lopulla tulee myös kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun brittilentäjät lensivät Englannista kaksitoista Bristol Blenheim -pommikonetta Jukajärven jäälle ja luovuttivat ne Suomelle. Suomen armeija käytti koneita talvisodan kahdella viimeisellä viikkolla pommituksiin Viipurin lahdella.

Lentolaivue 42. esikunta toimi Wehmaan kartanossa ja muuten yksiköt olivat sijoitettu Juvan kirkonkylän taloihin. Jukajärven jäälle oli hevosilla aurattu ja jyrätty lentokenttä.

Brittilentäjät olivat Juvalla vain vuorokauden ja sinä aikana he nauttivat Wehmaan kartanossa kahdesta ruokatarjoilusta sekä tietenkin englantilaisesta teestä.

Näyttelyssä juvalainen näkökulma talvisodan loppuvaiheen tapahtumiin.

Näyttely "Periksi ei anneta - Juvan Blenheim-pommikoneet talvisodassa" esittelee juvalaisten näkökulmasta sodan loppuvaiheiden tapahtumia ja kartanon elämää lentolaivueen kanssa. Näyttelyssä on esillä ennennäkemätöntä materiaalia ja esineitä juvalaisista yksityiskodeista. Näyttely on koottu yhteistyössä Tikkakosken ilmailumuseon sekä muiden paikallismuseoiden avulla.

Näyttely on avoinna Juvan museolla ti-la 9.6.-22.8. klo 11-17.

Tutustu samalla myös muihin Partalan kuninkaankartanon kohteisiin: Juvan karjalaisten museoon, Galleria Kuninkaankartanoon, Juvan Tryffelikeskukseen ja käy kahvittelemassa Partalan kuninkaankartanon kesäkahviossa!

Jaa