Museot

Partalan museoalue

Juvan museon näyttelytilat koostuvat kolmesta näyttelyhuoneesta, joissa kaikissa on uusittu näyttely Juva 575 ja Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi. Yhdessä huoneista paneudutaan Juvan Partalan historiaan, näyttely on koottu Partala-hankkeen tuloksista ja esillä on mm. arkeologisissa tutkimuksissa tehtyjä esineitä. Toisessa näyttelytilassa esitellään Juvan kamerakerhon kokoama valokuvanäyttely "Juvalaisia muistikuvia". Lisäksi museossa on esillä juvalaisten lasten ja nuorten tekemää taidetta.

Partalan kartanon väentuvassa on Juvan Karjalaisten museo, jonka kokoelman omistaa Juvan karjalaiset ry. Esillä on talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen entiseltä kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita. Juva oli rautjärveläisten pääsijoituspaikka, niinpä museossakin on eniten esineitä juuri Rautjärveltä. Näytteillä on muun muassa huonekaluja ja maanviljelykseen sekä karjanhoitoon liittyviä esineitä.

Galleria Kuninkaankartano on perustettu vuonna 2007. Se sijaitsee Juvan museon alueella Partalan kartanon ulkorakennuksessa. Galleria toimii Juvan Kamerakerho Ry:n ja Juvan kunnan kulttuuritoimen voimin. Galleriassa on esillä koti- ja ulkomaista valokuva- ja kuvataidetta. Kesän 2017 näyttelyissä esillä on Jaakko Martikaisen maalauksia sekä Panu Patomäen veistoksia.

Kesällä 2017 Partalan museot ovat avoinna ti-la 31.5.-12.8. kello 11-17. Opas on paikalla myös Kuninkaankartanon kesäteatterin esityspäivinä kahta tuntia ennen iltaesityksiä.

Ryhmille olemme auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta. Suljettuna poikkeuksellisesti juhannuksena 23.-24.6. 
Hinnat: 4€ aikuiset, 2€ opiskelijat, eläkeläiset ja lapset (pääsy samalla lipulla kaikkiin kolmeen kohteeseen)
Huttulantie 1A, postiosoite PL 28, 51901 Juva
Lisätietoja tarvittaessa kulttuuriohjaaja Laura Partamieheltä 0400 136 176 tai aukioloaikoina oppaalta 0400 136 195

 

Pattoin perintötalo

Pattoin tila kertoo ajasta, jolloin perinteinen elämäntapa ja elinkeinot olivat vielä voimissaan. Tilalla harjoitettiin kaskiviljelyä, maanviljelystä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta. Näin tehtiin muillakin eteläsavolaisilla tiloilla. Kotitila oli mahdollisimman pitkälle omavarainen. Se elätti asukkaansa, ja lähes kaikki tarpeellinen saatiin tilalta ja sitä ympäröivistä metsistä. Tämä vuotuiskierron rytmittämä elämänmuoto on lyönyt leimansa niin tilan pihapiiriin, rakennuskantaan kuin esineistöönkin. Huomionarvoiseksi Pattoin tekee se, että samoja elinkeinoja on harjoitettu siellä vain vähäisin muutoksin 1800- luvun alkupuolelta miltei 1990- luvulle saakka. Joistakin 1950- ja 60- luvulla tehdyistä peruskorjauksista huolimatta tila on säilynyt lähes alkuperäisessä asussa. Myös sähköt, sekä vesi- ja viemäröintijärjestelmät puuttuvat.

Aukioloaikoina oppaan kanssa pääsee tutustumaan tilan rakennuksiin. Opastuskierroksella on joka kesä eri teemaan. Kesän 2017 näyttelyteema on nimeltään "Pattoi kolmen vallan ajalta" ja siinä perehdytään Pattoin historiaan Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta. Kuinka suuret valtiolliset muutokset ovat vaikuttaneet savolaisen talonpojan elämään? Tervetuloa tutustumaan!

Kesällä opastettuja kierroksia pihapiirissä ja rakennuksissa, muina aikoina alueella voi ulkoilla omatoimisesti ympäri vuoden. Kävelykierros pihoilla ja pelloilla, talvitienreitin kautta metsänsuojelualueen läpi ja Kettulan maantietä pitkin takaisin P-alueelle on 1,5 km mittainen. Jukajärven rannalta löytyy Pattoin laavu, jonne soutumatka kirkonkylältä noin 3 kilometriä.

Kesällä 2017 Pattoin perintötila on avoinna ke-su 7.6.-20.8.2017 kello 11-17. Käyntiosoite: Kettulantie 315, 51900 Juva.
 Ryhmille auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta. Aukiolojen ulkopuolella kierroksia voi tilata kulttuuriohjaajalta 0400 136 176.
Oppaan puhelinnumero: 040 566 9047

Hinnasto:
4€ aikuiset
2€ eläkeläiset, opiskelijat & lapset (alle 12-vuotiaat)

Lisätietoja Laura Partamies, kulttuuriohjaaja 0400 136 176, sähköpostitse etunimi.sukunimi@juva.fi