Gottlund-viikko

Juvan kesäkattauksen pääruokalajina on Gottlund-viikko 29.6.-7.7.2018 Tapahtumapaikkoina ovat kirkonkylän keskus ja sen lähitienoot. Viikko toteutetaan useiden toimijoiden yhteistyönä.

Mutta kuka on Kaarle Akseli Gottlund, savolaisittain Kuarle, juhlien kummisetä? Hän syntyi 1796 ja kuoli 1875. Kuarle oli Juvan kirkkoherran poika, kansatieteen kerääjä, kirjailija ja nousevan suomen kielen kehittäjä, joka nosti ensimmäisenä esille ajatuksen kansalliseepoksen luomisesta kerätyistä runoista. Elias Lönnrot tosin ehti ensin Kalevalallaan, josta Kuarle luonnollisesti otti itseensä.

Kuarle ehti opiskeluaikoinaan Upsalassa tehdä kaksi retkeä ns. metsäsuomalaisten asuinalueille Ruotsin ja Norjan rajaseuduille. Nämä olivat 1500-1600 -luvun tienoilla sinne muuttaneiden savolaisten jälkeläisiä. Matkoillaan hän piti päiväkirjaa, johon merkitsi myös salakirjoituksella seikkailujaan tyttöjen kanssa. Myös kotimaisilla vaelluksillaan hän keräsi eroottista aineistoakin.

 

Gottlund-viikon ohjelma

 

 

Gottlund- runokilpailu

Gottlund-runokilpailun tavoitteena on oman kielemme käytöstä, ilosta ja voimasta nauttiminen. Lisätietoja kilpailusta voit lukea Juvan kulttuurisivuilta.

Vuoden 2017 voittaja on Tuula Maija Vigman kolmen runon sarjallaan "Antautua kaamokselle". Toisella sijalla on Jaana Viljakainen runollaan "Tietty määrä julmuutta on hyväksi". Kolmanneksi sijoittui Raija Pehkonen runolla "Pärjätä". 

Vuoden 2016 runokilpailun on voittanut runokilpailun veteraani Markku Huhta runollaan ”Kengät”. Toiseksi sijoittui Eeva Ikonen runollaan ”Mihin kurja kulkeneisin” ja kolmanneksi Maria Kivelä runolla ”Vaeltajan värssyt. Haikuja”. Runokilpailun voitti vuonna 2015 helsinkiläinen Markku Huhta runollaan "Melba". Toisella sijalla oli Jaana Viljakainen ja kolmantena Pentti Tynkkynen.

Kaarle Akseli Gottlundin innoittama runokilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Tuolloin aiheena olivat lemmenrunot & - laulut ja voittajaksi valikoitui oululainen Sari Maanhalla runollaan "Laulu kasteen ja madon nostattamiseksi." Toiseksi sijoittui Markku Huhta ja kolmanneksi Reijo Cederlöf.

Tänä vuonna Gottlund-runokilpailu järjestetään jo viidettä kertaa. Vuoden 2019 kilpailun teemaksi on nostettu kivi. Runojen muotoon ei liity rajoitteita, vaan teeman saa ymmärtää vapaasti. Gottlund-runokilpailua 2019 tukee Juvan kulttuuri ry. Kilpailua järjestää vapaamuotoinen työryhmä yhteistyössä Juvan kulttuuripalvelun ja Toenperän Juvan kirjaston kanssa.

Kilpailun tarkemmat säännöt löytyvät sivun alareunassa olevasta linkistä. Kilpailuaika on 24.2.-30.4.2019. Runot lähetetään osoitteella Johanna Kuusisto, Juvan kulttuuritoimi, PL 28, 51901 JUVA. Kilpailun viimeisen päivän postileima riittää.