Pattoin perintötalo

Kesällä 2019 Pattoin perintötila on avoinna ke-su 12.6.-25.8. kello 11-17. Ryhmille auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta.

Aukioloaikoina oppaan kanssa pääsee tutustumaan päärakennukseen, saunaan, talliin sekä navettaan. Opastuskierroksella on joka kesä eri teemaan. Kesän 2018 näyttelyteema on nimeltään "Pattoi kolmen valtion ajalta" ja siinä perehdytään Pattoin historiaan Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta. Kuinka suuret valtiolliset muutokset ovat vaikuttaneet savolaisen talonpojan elämään? Tervetuloa tutustumaan!


Pattoin tila kertoo ajasta, jolloin perinteinen elämäntapa ja elinkeinot olivat vielä voimissaan. Tilalla harjoitettiin kaskiviljelyä, maanviljelystä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta. Näin tehtiin muillakin eteläsavolaisilla tiloilla. Kotitila oli mahdollisimman pitkälle omavarainen. Se elätti asukkaansa, ja lähes kaikki tarpeellinen saatiin tilalta ja sitä ympäröivistä metsistä. Tämä vuotuiskierron rytmittämä elämänmuoto on lyönyt leimansa niin tilan pihapiiriin, rakennuskantaan kuin esineistöönkin.

 
Huomionarvoiseksi Pattoin tekee se, että samoja elinkeinoja on harjoitettu siellä vain vähäisin muutoksin 1800- luvun alkupuolelta miltei 1990- luvulle saakka. Joistakin 1950- ja 60- luvulla tehdyistä peruskorjauksista huolimatta tila on säilynyt lähes alkuperäisessä asussa. Myös sähköt, sekä vesi- ja viemäröintijärjestelmät puuttuvat.
 
 "Myö käyää kahtomassa teillä uutta, käykee työ kahtomassa meillä vanhoo"
 
 Tämän Nikulaisten sanonnan voi sanoa pitäneen kirjaimellisesti paikkaansa. Pattoilla voi aistia sen vanhoillisen ajattelutavan, jolla sitä on asutettu. Arkielämän jäljet ja esineet voivat viedä vierailijan mielikuvitusmatkalle läpi vuosisadan. Aikaan, josta kertojia on enää vähän.
 
Pattoin päärakennus on valmistunut vuonna 1873. Hulppean kokoista rakennusta lämmittää kuusi uunia. Tosin 1800-luvun loppu oli muutenkin tilalla voimakkaan kasvun aikaa. Tilan alkuperäisestä rakennuskannasta on vain vähän tietoja. Ennen nykyistä päärakennusta, tilalla oli asuttu torpassa. Aittarakennukset sijaitsevat nykyisin ensimmäisen torpan paikalla. 
 
Talli rajaa karjapihan pellosta. Se on täyttä hirttä kivijalasta päätykolmioon asti. Alkuperäisenä kattomateriaalina oli päre, mutta se jäi 50-luvulla tiilikaton alle. Pinta on käsitelty punamullalla, jonka erottaa hirsipinnasta enää vaivoin. Talli on kaksikerroksinen. 60-luvulla tallin navetanpuoleiseen päätyyn rakennettiin huussi. Navetta on kulmittain tallirakennuksen kanssa. Kuten talli, on myös navetta kaksikerroksinen. Kivijalka on korkea ja sitä on jatkettu muutamilla hirsikerroksilla. Navetassa oli myös pärekatto, mutta sekin jäi uuden huopakatteen alle 60-luvulla.
 
Liiteri pihojen keskellä oli satulakattoinen ja pärein katettu. Päärakennuksen puoleisessa kulmassa oli huussi. Liiteristä ei ollut jäljellä 2000-luvulla kuin huussi. Pärekaton lahottua, rakennusta ei enää korjattu. Liiteri on rakennettu vuonna 2008 uudestaan vanhan mallin mukaan.
 
Riihi ja varasto sijaitsivat kuusiaidan takana. Riihtä ei enää ole, mutta paikalla ovat kivirauniot ja riihikiuas muistuttamassa rakennuksen olinpaikasta. Sen vieressä on peltikattoinen varastorakennus. Rakennuksen tarkoituksesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta se on todennäköisesti ollut ainakin puintijätteen varastointipaikka.
Sauna jää pihatien toiselle puolelle. Se oli 60-luvulle saakka savusauna. Saunan puoli on täyttä hirttä, mutta puuliiterin seinät ovat lautaa. Näiden keskellä sijaitsee vesipata. Remontissa 60-luvulla, saunaan rakennettiin oma kiuas ja vesipata. Puimalato on korkea rakennus pihan länsipuolella. Se on rakennettu viettävään rinteeseen. Lato on lautarakenteinen ja todennäköisesti valmistunut vuonna 1930. Maakellari on kaksikerroksisten aittojen takana rinteessä. Kellarissa on puurakenteinen eteinen ja kaksiosainen kiviholvi.
 
Heinäladot olivat heinän viljelykseen käytettyjen lohkojen läheisyydessä. Toisen ladon rauniot ovat vielä eteläisen viljelyssaran takana. Hirsikehikko on vielä pystyssä, mutta katto on painunut sisään. 


Pattoin alue sopii hyvin työporukoiden virkistyspäiviin tai yhdistysten käyntikohteeksi. Pyydä rohkeasti tarjousta opastuksesta!
 
Pattoin Perintötalo  (Etelä-Savon paikallismuseot)
 
Kesällä opastettuja kierroksia pihapiirissä ja rakennuksissa, muina aikoina alueella voi ulkoilla omatoimisesti ympäri vuoden. Kävelykierros pihoilla ja pelloilla, talvitienreitin kautta metsänsuojelualueen läpi ja Kettulan maantietä pitkin takaisin P-alueelle on 1,5 km mittainen. Jukajärven rannalta löytyy Pattoin laavu, jonne soutumatka kirkonkylältä noin 3 kilometriä.


Aukiolojen ulkopuolella kierroksia voi tilata kulttuuriohjaajalta 0400 136 176
Oppaan puhelinnumero: 040 566 9047

Hinnasto:
4€ aikuiset
2€ eläkeläiset, opiskelijat & lapset (alle 12-vuotiaat)

Käyntiosoite: Pattointie 62 (entinen: Kettulantie 315), 51900 Juva.
 
Alla olevasta linkistä löydät Pattoin perintötalon museosuunnitelman. Museosuunnitelmassa mainitut liitteet saat halutessasi paperiversiona Juvan kunnan kulttuuripalveluista, yhteystiedot yläpuolella.

 

Lisätietoja:

  • Kulttuuri- ja nuoriso-ohjaaja
  • Johanna Kuusisto
  • 0400 136 176
  • johanna.kuusistojuva.fi