Juvan museo

Juvan museo on vanhan emäpitäjän kulttuurihistoriallinen museo Partalan kuninkaankartanon pihapiirissä. Kyseessä ei ole sama Partala, jossa Sandels ’istuvi vaan, suurustaan huoleti syö.’ Juvan Partala on ollut olemassa jo keskiajalla. Kuninkaankartanot olivat  Kustaa Vaasan 1550-luvulla perustamia malli- ja hallintotiloja.

Nykyinen klassistinen päärakennus on 1800-luvun lopulta. Tilat korjattiin museota varten vuonna 1991. Tilat ovat kunnan, esineistöstä suurimman osan omistaa Juvan Kotiseutu- ja museoyhdistys. Juvan museo esittelee paikkakunnan historiaa ja viime kesän kaivauksissa löytyneitä esineitä. 

Juvan museon näyttelytilat koostuvat kolmesta näyttelyhuoneesta, joissa kaikissa on uusittu näyttely Juva 575 ja Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi. Yhdessä huoneista paneudutaan Juvan Partalan historiaan, näyttely on koottu Partala-hankkeen tuloksista ja esillä on mm. arkeologisissa tutkimuksissa tehtyjä esineitä. Toisessa näyttelytilassa esitellään Juvan kamerakerhon kokoama valokuvanäyttely "Juvalaisia muistikuvia". Lisäksi museossa on esillä juvalaisten lasten ja nuorten tekemää taidetta.

Partalan kartanon väentuvassa on Juvan Karjalaisten museo. Museo aloitti toimintansa vuonna 1980. Museo ei ole ortodoksinen. Kokoelman omistaa Juvan karjalaiset ry. Juvalle muutti karjalaisia melkein jokaisesta rajan taakse jääneestä pitäjästä, eniten kuitenkin Rautjärveltä. Esillä on talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen entiseltä kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita. Juvalle asettui karjalaisia melkein jokaisesta rajan taakse jääneestä pitäjästä. Juva oli rautjärveläisten pääsijoituspaikka: niinpä museossakin on eniten esineitä juuri Rautjärveltä. Näytteillä on muun muassa huonekaluja ja maanviljelykseen sekä karjanhoitoon liittyviä esineitä. Myös tekstiilikokoelmat ovat huomattavat.

Galleria Kuninkaankartano on perustettu vuonna 2007. Se sijaitsee Juvan museon alueella Partalan kartanon ulkorakennuksessa. Galleria toimii Juvan Kamerakerho Ry:n ja Juvan kunnan kulttuuritoimen voimin.

Galleriassa on esillä koti- ja ulkomaista valokuva- ja kuvataidetta.

Kesällä 2019 Partalan museot ovat avoinna ti-la 11.6.-24.8. kello 11-17. Opas on paikalla myös Kuninkaankartanon kesäteatterin esityspäivinä kahta tuntia ennen iltaesityksiä.

Ryhmille olemme auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta.

Suljettuna poikkeuksellisesti juhannuksena 21.-22.6. 

Museot & Galleria Kuninkaankartano avoinna kesäisin
Hinnat: 4€ aikuiset, 2€ opiskelijat, eläkeläiset ja lapset

Huttulantie 1A, postiosoite PL 28, 51901 Juva


Lisätietoja tarvittaessa kulttuuri- ja nuoriso-ohjaaja Johanna Kuusistolta 0400 136 176 tai aukioloaikoina oppaalta 0400 136 195